pátek 21. dubna 2017

Jak nehubnout



Jedna scénka z pražské restaurace. Taková, která se děje často a všude. Ke stolu si sedá rodina, paní s výraznou nadváhou. Dlouze studuje jídelníček, nakonec si objednává salát. Tak nějak jsem to očekávala. Zbytek rodiny spokojeně obědvá pečené kuře a brambory, paní trochu posmutněle ukusuje z ledového salátu.
Taky mě to rozesmutní – místo rodinné pohody u oběda se paní trápí, stejně tak se, předpokládám, trápí mnoho jiných obědů a dní, určitě je často hladová, pravděpodobně už večer sní cokoliv, co doma najde, výsledek trápení v nedohlednu a pochybuje o sobě i o své vůli.

Vinníkem však není ta paní, ale onen salát. Jakýkoliv dietní plán, při kterém pociťujeme větší část dne hlad, únavu a těžko se nám soustředí (na cokoliv kromě jídla – to se nám naopak pořád připomíná), je kontraproduktivní. Vyhladováním pochopitelně rychle zhubneme, ale efekt je dočasný, prchavě dočasný. Při první možné příležitosti tělo tato kila nabere nazpátek, a ještě pro jistotu, s rezervou navíc.

Když výrazně ubereme kalorie, které sníme, tělo promptně zareaguje a sníží taky výdej kalorií. Tělo moc nezajímá, jak chceme vypadat v letních šatech, tělo je nastavené na přežití a momentálně ho ohrožujeme hladováním. Proto nám je zima, nedokážeme se soustředit, jsme unavení a podráždění - tělo omezuje výdej energie a na méně klíčové věci ji neuvolní.

Přílišným omezováním kalorií taky rozhodíme přirozenou signalizaci hladu a sytosti. Hlad tělo signalizuje víc a dřív než je potřeba, pocit sytosti zasa utlumí. Takže žádné selhání vůle, ale syzifovsky nemožná snaha. 

Jsem příliš introvertní, abych se v restauraci zvedla a šla té paní mile říct, že na jídelníčku vidím lepší možnosti. Například toho lososa z úvodního obrázku. Tenhle článek je pro ní a pro všechny ostatní, kteří se týrají příliš malými porcemi v naději na zhubnutí. 

A to, co si vám nikdy nedovolím říct v restauraci je: prosím, jezte, jinak vás čeká marný kruh hladování a přejídání, hubnutí a přibíraní, přičemž pachatelem nejste vy a vaše slabá vůle, jen nevhodný dietní plán.



_________________________________________________




Danica Dobisová


Psycholožka a výživová poradkyně. Učím lidi, co a kdy jíst a jak dosáhnout potřebné změny chování. Více najdete tady.
Napsala jsem jednoduché návyky pro zdraví, které najdete zdarma zde: Ebook: 3 návyky pro štíhlou postavu. Jak překonat bariéry, které Vám brání zhubnout, si můžete přečíst zde: Ebook: Prolomit bariéry.
                              




Žádné komentáře:

Okomentovat